#

DE ROSKAM

Volgens een kaart van  Nicolaas- Isaäc van Geelkerken uit 1634 stond hier een herberg In het Nest.  In 1715 verkopen de erven Belder de Roskam voor  5150 florijnen aan Adolf Brouwer. Daarna werd het bezit van de fam. Ketjen die ook de Kruishorst in eigendom had. De muurankers van de oude herberg vermelden het jaartal 1688.

Bron; home.planet.nl/~rijnb151/worth_rheden.htm

 

 

Bron; Gelders Archief.

Waar het huidige Hotel de Roskam staat, stond tussen, in ieder geval tussen 1634 en 1899 al een herberg. Het huidige hotel is ontworpen door Jos Th. J. Cuypers in de toen in de mode zijnde Chaletstijl. Hij was een zoon van de architect Piere J.H. Cuypers en de zangeres Antoinette Alberdingk Thijm.


 

Hoewel hij, evenals vele andere architecten, in de firma van zijn vader was opgeleid ging Joseph voor zijn verdere scholing naar de Polytechnische Hogeschool in Delft, waar hij in 1883 afstudeerde. Daarna werkte hij als assistent van zijn vader. Zijn eerste eigen ontwerp is in 1884 pension Oud Leyerhoven in de Amsterdamse Vondelstraat, een straat die verder voor een groot deel beheerst wordt door werken van zijn vader. In 1894 nam Cuypers de leiding van het Amsterdamse kantoor over van zijn vader, die dat jaar verhuisde naar Valkenburg. Het oeuvre van Cuypers is groot. Net als zijn vader ontwierp hij veel kerken, maar van hem zijn ook huizen, pensions en scholen bekend. Een uitgebreide lijst van bouwwerken is te vinden op: lijst van bouwwerken van Joseph Cuypers. 

JAREN 1900/ 1910

 

 

Bron; home.planet.nl/~rijnb151/worth_rheden.htm, Gelders Archief.

Toeval of niet was dat juist in 1898 tot 1905 P.J.H. Cuypers bemoeienis met de restauratie (door J. Stuyt) van de Nederlands-hervormde kerk in Rheden. Rond deze tijd werd er ook door het architectenkantoor gewerkt in Duiven en Nijmegen.

JAREN 1910/ 1920

 
 

 

JAREN 20/ 30

 

Bron; Archief redactie V.C., Marktplaats.

De toenmalige hotelier was B. de Beijer. Later exploiteerde hij ook hotel Neaff in Velp aan de Hoofdstraat. Het woonhuis gedeelte is na aanvraag van een bouwvergunning door C.J. den Tex-Ketjen en H.J.Hagen verbouwd. In 1931 werd er een schoorsteen aangebracht en werd de kelder verbouwd, aangevraagd door H.J. Hagen.

 

JAREN 40/ 50

 

 

Bron; Gelders Archief.

De voor velen nog bekende ijspaddestoel/ kiosk is in 1949 gebouwd. Aanvragen voor de bouwvergunning was H.J.M. Frayman. Deze paddestoel is rond 2000 helaas verdwenen. Voor de kiosk bevonden zich zitjes in de vorm van kleine paddestoeltjes.

 

Bron; Gelders Archief.

JAREN 1960/ 1970


   

Bron; Gelders Archief.

JAREN 1980/ 1990

Bron; Gelders Archief.

Eind jaren 90 onderging de Roskam een verbouwing en een enorme uitbreiding voor het congrescentrum. Het is vooralsnog niet bekend of men tijdens graafwerkzaamheden enige archeologische resten van de vroegere herbergtijd heeft aangetroffen?

HEDEN

 

 

Bron; www.sandton.eu/nl/rheden en Streetview.

In 2011 kreeg het hotel opnieuw een opfrisbeurt. 

Bronnen;

- Gelders Archief

- home.planet.nl/~rijnb151/worth_rheden.htm

- nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Cuypers

- searchassets.nai.nl/image/CIS//pdf/CUBA_inv.pdf