#

FOTOCOLLECTIE DHR. J. BAKKER, DE STEEG  

De organisatie van Museum Velp kochte via de verkoopsite Marktplaats  2 foto’s aan uit de collectie van wijlen heer J. Bakker. Volgens de verkoper bevatte de collectie vele dozen vol foto’s! Sommige foto's, ook uit de jaren 60, waren nog gemaakt op glasplaten. Veel foto’s waren al verkocht op beurzen en verkoopsites.

Opgenomen in de collectie van Museum Velp zijn de 2 onderstaande foto's; Een foto van de voormalige villa 't Jachthuis aan de Hoofdstraat en een foto van het voormalige Hotel Beekhuizen. Datering beiden rond 1960.

De verkoper van de foto’s omschreef een van de foto’s als volgt; Afmeting ong.: 23 x 15 cm. Achterzijde stempel: Fotodruk-Industrie BOVO Molenstraat 7, Ede. Geschreven aantekeningen en nummerstempel achterzijde. De bovenleidingen van de trolleybusbaan zijn weggeretoucheerd c.q. weggekrast. Rechts verticale knik. Hoekkreukje linksonder. Betreffende foto/proefdruk is afkomstig uit de handelsvoorraad van Verkoopkantoor Bakker, Hoofdstraat 5, De Steeg. De foto werd veelal gebruikt als moederfoto voor een ansichtkaart. Foto's werden meestal op de achterzijde bedrukt met nummers en beschreven met andere info (zie eventuele beschrijving hierboven). Ondanks dat er vaak op de achterzijde van de foto's een aantal stuks werd vermeld, is het niet altijd duidelijk of er daadwerkelijk een ansichtkaart van werd gemaakt. De andere foto van voormalig Hotel Beekhuizen was van vergelijkbare kwaliteit.

 

Het verhaal van de fotograaf; De heer Bakker uit de Steeg was destijds een freelance fotograaf. Hij fotografeerde vooral toeristisch georiënteerde plaatsen en gebouwen. Hij werkte veel samen met de heren Vonk en Bolderman. Hun gezamenlijke producten droegen de naam BOVO.  Zij maakten door heel Gelderland veel foto's met als doel verkoop voor toeristische folders en ansichtkaarten. Later was er een samenwerking met Drukkerij Jospé, uit Arnhem. Er werden veel foto’s gemaakt van campings op de Veluwe met ingetekende hertjes en konijnen. Dat was jaren lang zijn beroep. In de jaren 50 en 60 was dit goede handel. Begin jaren 70 verhuisde het gezin Bakker naar Zwolle.

 

Bronnen;

Erven J. Bakker 

De Stamperij uit Ommen.