#

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 6 juni 2013.

AVONDVIERDAAGSE VELP

Helaas is door het niet aanwezig zijn van een site of anderssoortige informatiebronnen er geen historische informatie te achterhalen over de Velpse Avondvierdaagse. Dit komt de redactie toch wel een beetje vreemd over omdat het toch een evenement is met een ruime historie. De redactie gaat voor u op zoek.

DE ACHTERGROND VAN DE WANDEL VIERDAAGSEN

In 1909 is de term vierdaagse in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBLO), link; www.deavond4daagse.nl/, hield in die tijd zogenaamde wandelmarsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de 'wandelmarsen' door de bezetters verboden.

Aangezien in Het Gooi een groot aantal wandelaars was die behoefte hadden aan een wandelevenement ontstonden de wandelingen onder de term zoals we die nu kennen: de avondvierdaagse. De wandelingen werden voor het eerst gehouden in 1940 en dit kreeg al snel navolging in andere plaatsen in Nederland. Toen de bezetters achter deze nieuwe vorm kwamen werden deze wandelevenementen verboden aangezien ze werden gezien als samenscholing tegen de bezetters.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer opgepakt en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden. Momenteel is het zelfs zo dat de wandelvierdaagse in bijna alle plaatsen in Nederland worden gehouden en dat dit soms zelfs grote evenementen zijn zoals de Nijmeegse Vierdaagse. De Gelders bond; www.gwb-wandelen.nl/

Bron; Link; nl.wikipedia.org/wiki/Avondvierdaagse#Historie

 

Bron; Afbeelding archief redactie V.C.

DE HISTORIE VAN DE VELPSE AVONDVIERDAAGSE

Het startpunt was in de begindagen de Boerderij, later de Zuidhoek op het van Heeckerenplein. Wandel Sport Vereniging Steeds Voorwaarts is altijd al de organisator van de avondvierdaagse geweest. 

De heer J. (Jan) Salemink was voorzitter. De heren Praster en Schokker bestuursleden. Voor de betalende leden van Steeds Voorwaarts was bijv. ook de Jeugdvierdaagse in Ede een elk jaar een happening net zoals later de 3- daagse trip naar Denemarken.

Een naam die regelmatig terug komt in de historie van de A.V. is bestuurslid de heer Praster. De heer Praster zorgde voor o.a. de medailles, hij en een aantal andere mensen waren in maart van het jaar al bezig om de medailles in zakjes te doen! De kleinkinderen van de heer Praster zeiden; opa is weer bajes werk aan het doen als hij met de medailles bezig was. Maar met veel plezier hielpen ze hem met het inpakken en stempelen van de nummers op de zakjes. Bij hem waren in ieder geval 50 jaar geleden kaarten al te koop?

In de begindagen moesten kinderen die met organisaties mee liepen eerst oefenen om allemaal gelijk te lopen! Veel mensen, jong en oud, liepen mee die allemaal erg enthousiast waren. In de begintijd deden er nog geen scholen mee, maar bijv. veel wandelverenigingen die door Steeds Voorwaarts uitgenodigd werden.


AVONDVIERDAAGSE 2011

Rond de 1000 deelnemers namen in 2011 deel aan de avondvierdaagse. Deze vindt altijd plaats in de eerste volle week van juni, georganiseerd door Wandel Sport Vereniging Steeds Voorwaarts en c.v. de Blaospiepkes. Wat in deze tijd van nieuwe media bijzonder is dat dit grootse Velpse evenement geen gebruik maakt van deze nieuwe media! Helaas werkt dit tegenwoordig niet echt informatief.

          

Avondvierdaagse Velp 2011 foto's dag 1, 2, 3 en 4.

 

 

 

Bron; Bovenstaande foto's redactie V.C. d.d. foto  1 en 2 7, foto 3 en 4 8 juni, foto 5 en 6 (in huis om de laatste dag, trots te dragen!) 9 juni 2011, Meer info en foto's.

Bron; Finish Velpse avondvierdaagse, link; www.heitinkmedia.nl/2011/06/ruim-850-wandelaars-alen-de-eindreep-avondvierdaagse-velp/

AVONDVIERDAAGSE 2012

Avondvierdaagse gangers 2012 hebben de medailles binnen! Mooi weer en ook regen maar wel met een gezellige sfeer! 

 

 

 

Bron; Foto's redactie V.C., 1 en 2, 8 juni, Burg. Brandtplein en Gasthuislaan, 3 en 4, 7 juni, Bosvijver, 5 en 6, 6 juni 2012, Colijnstraat en laan van Biljoen.

AVONDVIERDAAGSE 2013 

Avondvierdaagse Velp, ging op 4 juni weer van start en trof het met het weer! Mooie routes door en om ons dorp. Bijzonder is dat de redactie er nog steeds niet achter is hoe oud onze Velpse avondvierdaagse is. Weet u meer? Bron foto's onder redactie V.C., 4 juni 2013. Links; Vanuit de Kerkallee, rechts; Brugweg.

   

Dag 2, weer mooi weer en een fraaie route! Er is al iets meer info. door de www.facebook.com/pages/Je-bent-Velpenaar-als/434221736663524. Bron foto's onder redactie V.C., 5 juni 2013, bij de Bosvijver.

Avondvierdaagse Velp, dag 3, warm en vooral door Rozendaal. Inmiddels komt er wat informatie los op www.facebook.com/pages/Je-bent-Velpenaar-als/434221736663524. Bron foto's onder redactie V.C., 6 juni 2013, Rozendaal.

   

Avondvierdaagse Velp, dag 4, 2x leuk onthaal voor de wandelaars; op de van Spaenallee en de Dr. van der Feltzstraat. Een artikel is aan het ontstaan! Bron foto's onder redactie V.C., 7 juni 2013, Velp.

   

Dit artikel is mede tot stand gekomen door;

- De heer H. van Beek.

- Mevr. B. van Beek.

- De heer M. Meyer.

- Mevr. H. van Dalen.

- Mevr. A. van Heuven.