#

KLUISKAMP/ BOUWBURG

Het tegenwoordige Bouwburg is het oude Kluiskamp. Inmiddels zijn zeker twee generaties opgegroeid met het sinds 1968 georganiseerde Kluiskamp. In 2011 krijgt Kluiskamp de nieuwe naam Bouwburg. Ook is er een nieuwe lokatie. Kluiskamp moet noodgedwongen verhuizen van het terrein bij het Openluchttheater op de Pinkenberg naar het schoolterrein van Helicon in Velp. De grond op de Pinkenberg was zodanig vervuild dat activiteiten, zoals de Kluiskamp, op dit terrein niet meer toegestaan waren.

WAAROM EEN BOUWDORP?

In vele plaatsen in Nederland wordt een kinderweek georganiseerd met als naam Kindervakantiewerk. Deze weken staan ook bekend onder de namen Kindervakantieweek, Jeugdvakantieweek, Jeugdvakantiewerk, Timmerdorp en Kinderdorp. Veelgebruikte afkortingen hiervoor zijn KVW respectievelijk JVW. Voor de eenduidigheid wordt in deze tekst alleen gesproken over Kindervakantiewerk.  

Afhankelijk van de organisatie, bestaat Kindervakantiewerk uit losse dagen waar kinderen aan deel kunnen nemen en uit weken waarin kinderen de hele week deelnemen. Kindervakantiewerkorganisaties zijn vooral te vinden onder de grote rivieren, maar ook boven de grote rivieren komen deze voor.

Typische KVW-activiteiten zijn:  

Hutten bouwen, knutselen, sportdag, overnachten, toneelvoorstelling, bosspel, zwemmen, film kijken.

Link; Bron; nl.wikipedia.org/wiki/Kindervakantiewerk

Kindervakantiewerk is een fenomeen dat voornamelijk in het Zuid-Oosten van Nederland voorkomt. Andere veel voorkomende namen voor dezelfde activiteit zijn Kindervakantieweek, Vakantiespelen en Jeugdvakantiewerk.

Link; Bron; www.kvw-venray.nl/kvw/

DE HISTORIE VAN KLUISKAMP

Sinds 1968 in Velp. Sinds 1971 wordt Jeugdland in Arnhem gorganiseerd.

Foto's onder; Foto 1; 1974, Mevr. Ko, op de foto Henk Mekking, Anton, Dorien, Peter Brouwer, Foto 2; Mevr. Ko, Peter Brouwer, artikel; Dhr. P. Brouwer, Jubileum Kluiskamp, .

 

 

Hieronder het intervieuw met de heer en mevrouw Westra uit de Regiobode van 17 juni 2011. De V.C. heeft het stuk uit de Regiobode opgenomen als bron. Interpretatie van uitspraken in onderstaande bron is aan de lezer zelf. Bron; www.regiobodeonline.nl/nieuwsoverzicht/17-06-2011-13-21-velp-herman-en-elly-westra-gaan-kluiskamp-missen/

VELP – Een stapje terug, dat zagen Herman en Elly Westra wel zitten. Maar dat ze vanaf dit jaar ineens helemaal niet meer betrokken zouden zijn bij kindervakantiekamp de Kluiskamp, dat hadden ze echt niet verwacht. “We zijn gewoon aan de kant gezet.”

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd binnen de gelederen van de Kluiskamp, maar hoe de sfeer binnen het team ook was, het kamp ging door. De kinderen konden blijven genieten en de week zelf was altijd een groot succes. Toch liep de samenwerking tussen het bestuur, bestaande uit het echtpaar Westra, en een aantal andere vrijwilligers spaak. “Het wordt allemaal opgehangen aan één uit de hand gelopen avond onder de vrijwilligers”, vertelt Herman Westra. “Maar in feite is dat één incident. Er speelt veel meer, het klikte gewoon niet tussen ons en enkele andere mensen”. Het echtpaar noemt liever geen namen, maar vertelt wel open over wat er is gebeurd. “We praatten al maanden niet meer met elkaar”, aldus Elly. “Alle communicatie ging per e-mail. Een groep vrijwilligers zag ons het liefst aftreden, we deden niets goeds meer. Maar we bleven vechten, hebben het echt niet zomaar opgegeven.” Terwijl er via de gemeente nog pogingen tot onderhandeling werden gedaan, werd een nieuwe stichting opgezet: Bouwburg. “Ze zijn achter onze rug om gewoon zelf begonnen. We zijn uitgepraat. Het is verdrietig dat we zo moeten stoppen.”
Het zou volgend jaar de 45e keer zijn dat Herman en Elly de Kluiskamp organiseerden. Ze verheugden zich op een mooie viering van dit jubileum, met iets extra’s voor de kinderen, en dachten erover zelf een stapje terug te gaan doen. “Het was tijd dat de jeugd wat meer te zeggen kreeg. We hadden net twee nieuwe, jonge bestuursleden en we wilden hen wat meer taken gaan geven.” Helaas, net voor dit lustrum viel het doek.
 

“Ik hoop voor hen dat het lukt om een mooi kamp te organiseren, maar ze moeten niet denken dat het zo makkelijk gaat”, aldus het echtpaar Westra. “De groep die het programma opstelt, staat in de kijker en doet leuk werk. Het werk dat achter de schermen wordt verricht, wordt nog wel eens vergeten. Wij hebben inmiddels een mooi netwerk van mensen die ons sponsoren, maar we begonnen 44 jaar geleden met niets. Zo is dat voor hen nu ook. De nieuwe groep denkt alle materialen en gelden zomaar mee te kunnen nemen, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Wij hebben in de loop der jaren van alles georganiseerd, van rommelmarkten tot flessenacties, om dat geld maar bijeen te krijgen. Dat zullen zij ook maar moeten doen.”
Ondertussen is het redelijk tot de Westra’s doorgedrongen dat er nu echt een eind is gekomen aan de Kluiskamp. Ze hebben het er moeilijk mee. “We moeten ons erbij neerleggen, maar het doet ons wel wat. We hebben alles gedaan wat we konden. Het waren erg mooie jaren, maar die zijn nu echt voorbij.” Wat rest zijn vele fijne herinneringen. “De snoetjes van de kinderen die zo lekker aan het timmeren en spelen zijn, zal ik nooit vergeten”, vertelt Elly met tranen in haar ogen. “Maar ook de sfeer onder de vrijwilligers was in het begin zo fijn. We hebben heel wat afgelachen met zijn allen. Het was hard werken: om 6 uur opstaan om de broodjes voor de vrijwilligers te smeren, vooraf alles regelen, sponsors afkleppen, we pasten onze vakantie er zelfs op aan, maar het was het allemaal waard. Kinderen kwamen uit het buitenland terug voor de Kluiskamp.” Het zal een rare week worden, deze augustus. “We gaan niet kijken, dat kunnen we niet.”

Bron; www.regiobodeonline.nl/nieuwsoverzicht/17-06-2011-13-21-velp-herman-en-elly-westra-gaan-kluiskamp-missen/

BOUWBURG

 

Bron; Foto's redactie V.C. d.d. 15 aug. 2011. De verlaten ingang bij het Openluchttheater in aug. 2011 in schril contrast met de kleurrijke toegangspoort van het nieuwe Bouwburg. De poort werd opgebouwd door leden van Scoutinggroep Velpsche Woudloopers en de Olmen. Onderstaande foto's aug. 2011 door redactie V.C.

 

Door een verandering in samenstelling van het vrijwilligersteam en de noodgedwongen verhuizing van het terrein bij het Openluchttheater (Pinkenberg), door vervuiling van het terrein, zijn wat veranderingen in de organisatie doorgevoerd en werd een nieuwe naam gekozen. Kluiskamp of nu Bouwburg, behoort inmiddels tot het Velpse erfgoed en bij vele kinderen en oudere jongeren (nu ook ouders) niet meer weg te denken!

AUGUSTUS 2014

Bouwburg 2014, Velps imaterieel erfgoed, weer geslaagd. Hogeschool Larenstein en Helicon opleidingen stelden weer een deel van het oude landgoed Larenstein open voor de activiteiten van Bouwburg, sinds 2011 (voorganger Kluiskamp). 684 Kinderen en de ruim 80 vrijwilligers deden mee aan de activiteiten die in 2014 af en toe door regenbuien geteisterd werden. Zie ook; bouwburg.nl/over-bouwburg/.