#

LOKALE ERFGOEDORGANISATIES

Er zijn er meer en in dit artikel belicht de redactie de organisaties en hun achtergrond.

Niet aleen de redactie van de V.C. is gek op historische Velpse feiten. Ook Anita Matser en Theo van der Hoeven hebben een passie voor erfgoed van Velp. Dit hebben zijn in het speciaal voor de wijk Daalhuizen. Zij lanceerden dan ook op 30 juni 2011 hun site in het gebouw ’t Holting aan de Arnhemsestraatweg 19, link; www.historievandaalhuizen.nl/index.php De redactie van de V.C. was hierbij aanwezig. Een druk bezochte presentatie waarbij veel buurtbewoners, oud- buurbewoners en andere geinteresseerden op af gekomen waren. Na een woordje van, tevens wijkbewoner van de wijk, wethouder Ron König werd er door een muisklik officieel bekendheid gegeven aan de site. Hij had speciaal voor de avond een originele kledinghanger meegenomen van de winkel waar hij nu in woont. De site beschrijft aan de hand van historische feiten en verhalen de historie van de wijk en toont dit ook aan de hand van veel beeldmateriaal. Maar net als bij de inhoud van van de V.C. is de inhoud van deze site eigenlijk nooit af! De redactie van de V.C. wenst de collega's veel succes en onderzoeksplezier!

Bron; Foto's redactie V.C. d.d. 30 juni 2011, presentatie website.

NOVEMBER 2012

  Fraaie overzichtstentoonstelling van Velp- Zuid was tot 4 nov. te zien in Wijkcentrum de Paperclip. De samensteller, Dhr. C. Ursem, verkreeg speciaal voor de tentoonstelling afbeeldingen van particulieren en voegde deze samen met eigen afbeeldingen. Vooral de vernietigende krachten van de jaren 60, 70 en begin 80 hebben voor heel verandering gezorgd in dit eens zo landelijk ogende deel van Velp. De verbreding van de Kennedylaan en het ter gelijker tijd onder kluizen (ondergronds brengen) van de beek, de bouw van flats en de aanleg van het Velper Broek Circuit brachten deze veranderingen te weeg.

De samensteller wil, aan de hand van beeldmateriaal van deze ruim 35 jaren recente geschiedenis en hier en daar een terugblik naar een nog vroegere periode, een overzicht geven van de, soms ingrijpende, veranderingen die de wijk heeft ondergaan.
Hoewel we objectief kunnen constateren dat Nieuw Velp Zuid zich moeiteloos aan de wensen en behoeften van de moderne tijd heeft aangepast zijn er helaas ook waardevolle en onvervangbare cultuur-historische bebouwing en gebieden verloren gegaan.

Bron; Link www.paperclipvelp.nl/

De combinatie van afbeeldingen gaven een mooi beeld van de oude situaties, ten tijde van de veranderingen, sloop activiteiten en de huidige situaties. De redactie hoopt dan ook dat ofwel het overzicht komt terug in een uitgave of dat in ieder geval de overzichten bewaard blijven voor een eventuele herhaling van de tentoonstelling! Hieronder een foto uit het overzicht, spoorwegovergang Brugweg/ Kennedylaan, genomen vanaf de spoorwegovergang richting Velp- Zuid. Het huis links moest wijken voor de verbreding van de weg!


 

Bron; Foto 1 en 2, 1968, dhr. C. Ursem, foto 2, redactie V.C.