#

DE SOCIETEIT VELP

Sociëteit Velp was een begrip. Nog steeds kent Velp een sociëteit. De leden, nu nog steeds alleen maar mannen (hoewel de echtgenotes van harte welkom zijn bij de bijeenkomsten), komen bijeen op de bovendste etage van de Atlanta flat. Daar waar de leden eerst bijeen kwamen zit nu de Etos.

Bron; Foto Funda.

  

Bron; Foto's archief V.C., 1900- 2012.

 

Bron; www.bing.com/maps/

DE HISTORIE

Het bovenstaande pand dateerde volgens bronnen of uit 1876 of uit 1856. Opvallend is dat beide bronnen uit de ansichtkaarten boekjes van de heer H. Kerkkamp stammen. Iets om nog uit te zoeken! Volgens dit boekje zou de club gestart zijn met 21 leden. Het was een club met selectiecriteria/ ballotage. Met zwarte en witte bonnen gaven de leden bij voordracht van een aspirant lid aan dat zwart een veto was en wit betekende een nieuw lid.

1900- 1910

Bron; Foto's archief V.C., 1900, afbeelding vanuit de tuin van de Sociëteit richting Rozendaalselaan.

1915- 1925

Het pand van de Sociëteit is vaag rechts in het midden te zien.

 

1915

De ansichtkaarten tonen de situatie rond 1930. Kaart links is het pand nog net links te zien. De kaart rechts laat het pand midden rechts zien.

 

1930

De foto's onder dateren van 1953 en laten de slechte staat van het pand zien. De ooit zo fraaie glas en lood ramen zijn niet meer wat ze geweest zijn! De Sociëteit zal waarschijnlijk het pand verlaten hebben.

 

1953

Bron; Foto's Gelders Archief.

Heeft u meer informatie over de historie van de Sociëteit, mail de redactie van de V.C. Vooralsnog is hier weinig over te vinden.

gastenboek of mail@velpschecourant.nl