#

DE MUZIEKTENT IN HET VILLAPARK

 

Bron; Foto's Archief V.C..

De Muziektent gelegen in het Villapark aan de Overbeeklaan in Velp is, ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Velpsche Harmonie in 1921, met financiële steun van de Geërfden in 1923 gebouwd. In het jaar 1999 is de brug, met een forse bijdrage van de Geërfden, gerenoveerd. Het beheer van de Muziektent wordt gevoerd door de Alliantie, de Rhedense stichting voor kunst en cultuur. 2x per jaar organiseren de Geërfden hier, in samenwerking met de Alliantie, concerten.

Bron; www.geerfdenvanvelp.nl/muziektent.htm

Omschrijving;

De rechthoekige muziektent op het eiland staat op een aan de korte zijden driezijdig vormggegeven bakstenen sokkel. Daaromheen zijn struiken aangeplant. Op de sokkel bevinden zich de bewerkte verticale houten stijlen die het dak dragen en die met elkaar verbonden zijn middels een horizontale houten reling. Het schilddak van de muziektent is uitgevoerd in riet en voorzien van rietvorsten. Aan de lange zijden is het dak gedeeltelijk opgelicht. Aan de kant van de Overbeeksingel is de sokkelzone voorzien van traptreden. Het eiland waarop zich de kiosk bevindt is met de Overbeeklaan verbonden middels een eenvoudige houten draaibrug. Aan weerszijden van de de brug zijn zowel aan de kant van de Overbeeklaan als op het eilandje bakstenen sokkels geplaatst die zijn gedecoreerd met uitgemetselde koppen.

Waardering; Muziektent in Gooise Landhuisstijl uit 1921 Het object bezit architectuurhistorische waarde:
- Als gaaf bewaard voorbeeld van een in de trant van de Gooise Landhuisstijl gebouwde muziektent. De muziektent valt op door de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp. Deze komen onder ander tot uitdrukking in het bijzondere materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering.
Het object bezit stedebouwkundige waarde:
- De vijver met het eiland en de op het eiland gebouwde muziektent vormen een belangrijk onderdeel van het in 1901 door de bekende tuinarchitect Hugo Poortman ontworpen villapark Overbeek en zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van het villapark. Het object is bovendien sterk beeldbepalend gelegen in de zichtas van de straten die op de vijver uitkomen.
Het object bezit cultuurhistorische waarde:
- Als exponent van het culturele leven in Velp tijdens het interbellum. De muziektent is tevens typologisch van belang vanwege de karakteristieke rietgedekte hoofdvorm en de langgerekte achthoekige plattegrond.

Bron; monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/php/main.php

HISTORIE

Historie; Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Velpse Harmonie in 1921 werd deze fraaie muziektent opgericht op een eilandje in de grote vijver en ten geschenke gegeven aan de vereniging. Op verzoek van timmerlieden- en metselaarspatroons werd op 18 februari 1921 een bedrag van f 500,-- uitgetrokken voor de bouw van de muziektent. Omdat de vereniging niet genoeg geld had voor het onderhoud werd deze na een paar jaar overgedragen aan de gemeente Rheden. Bron; Gelders Archief

         

Bron; Gelders Archief, Muziektent Villapark bij de opening en verder in de jaren 20.

SEPTEMBER 2012

 

Bron; Groenplan 2012, Gemeente Rheden.

Het eiland van de historische muziektent in het Villapark is kaal! Erg kaal. Maar voor het behoud van het eiland, de vegetatie en het gebouw noodzakelijk.

 

 

Bron; Foto's Mevr. Withaar, Velp, 12 sept. 2012.

Na de eerste werkzaamheden.

   

Bron; Foto's redactie V.C., 13 sept. 2012.

Na de eerste fase van het verwijderen van het groen en terugplanten van de oude beplanting is het voegwerk van het trapje en de ingangspoertjes aan de beurt. Een aannemer uit Rheden klaart de klus. Het voegwerk zoals origineel ook aangebracht wordt platvol geborsteld voegwerk genoemd. Wat opvallend is dat de slechte staat van hetzelfde soort voegwerk van het trapje naar de kelder van de muziektent niet onder handen genomen wordt! Hiervan is het voegwerk nog slechter en liggen stenen zelfs los. Op het moment dat de redactie een bezoek bracht aan de muziektent en het trapje naar de kelder, ontdekte de redactie een origineel spijltje van het hek van de tent. Het lag half in het zand begraven. Is dit het laatste spijltje van het hek? Alle andere spijltjes zijn waarschijnlijk verwijderd om het hek zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Zou het niet mooi zijn deze spijltjes terug te plaatsen!!! De redactie heeft het spijltje meegenomen en schoongemaakt. Na een telling op oude foto's komen we op een totaal van ongeveer 140 spijltjes. Deze zijn relatief makkelijk te maken en zeker makkelijk te plaatsen. De geul in het hekwerk is zowel aan de boven- en onderkand nog aanwezig. Indien er een voorbeeld nodig is dan heeft Museum Velp het spijltje in collectie! De erdactie vernam dat er ook weer schilderwerkzaamheden plaats zouden vinden. Origineel zijn de balken en de leuningen donkergroen en de spijltjes en plafond wit. We wachten het af!

   

 

 

Bron; Foto's redactie V.C., 21 sept. 2012.

MEI 2013

Een bewoner uit het Villapark zond de redactie de beplantingskaart toe, gemaakt door de gemeente. Waarschijnlijk zullen de meeste planten het muziektenteiland vele jaren sieren. Daarom  leek het de redactie van de V.C. leuk deze te publiceren. Met dank aan de heer A. Woudstra.

AUG. 2013

Rieten dak muziektent Villapark (eindelijk) opgefrist. Het geheel is niet vervangen maar meer opgedikt door het bedrijf www.pape-riet.com/ De muziektent is eigendom van de Gem. Rheden. Wat bij dit dak speelde was het fors verweren van het bovenste riet. Ook had er een sterke algengroei plaats gevonden. Worden deze algen niet bestreden dan gaat er ook mos op groeien, dat handmatig moet worden verwijderd. Hierna moet het riet weer worden aangeklopt. Het verse riet voor de muziektent komt uit de kop van Overijssel. In het vervolg, bijhouden dus!