#

HOTEL NEAFF

Een artikel in opbouw naar aanleiding van een ansichtkaart op Marktplaats. Op 22 Maart gespot op Marktplaats een stukje Velpse historie. Er staan zelfs 3 jongens op met transportfietsen. Helaas is de tekst op de grotere mand net niet te lezen. Als het goed is is de oorspronkelijk foto genomen vanaf het terras bij de Overtuin, waar nu de HEMA zit.

 Bron; Foto 1, Marktplaats, foto 2, www.oudheidkundigekring.nl/Bedankt.htm.

HOTEL NEAFF BELLEN

In 1915 kon het hotel al gebeld worden onder nummer; 98 Hôtel Naeff, "Het Heerenlogement", Velp.

Bron; Afb. telefoons boven en onder, link; www.muscom.nl/tentoonstellingen/we_bellen/themas/staand_bellen.php

Aldus; de-wit.net/bronnen/tel1915/pag/147.htm

In de jaren 50 kon dit onder onderstaand nummer;

HET TROUW PROCES

Door Henk Biersteker − 15/08/05, 12:07

'Het proces tegen de organisatie Trouw is heden na een diepgaande afweging aan het Politiestandgerecht toegewezen'. Toen SS-rechter Ernst Hrtel op 17 september 1944 hotel Naeff in Velp in brand stak om te voorkomen dat het archief van Rauter in handen zou vallen van de die dag bij Oosterbeek gelande Britse parachutisten, zijn vrijwel zeker ook belangrijke stukken vernietigd van het zes weken eerder in Vught gevoerde Trouw-proces.

In de dertig kisten met dossiers sinds april 1942 waren wellicht nog antwoorden te vinden geweest op de vele vragen die na een halve eeuw nog steeds leven. Is er ooit sprake geweest van een echt aanbod van Duitse kant om de levens van gevangengenomen Trouw-medewerkers te sparen in ruil voor stopzetting van het blad? En zo ja, gold het nog wel toen op 9 augustus 1944 de leiding van Trouw zich er het hoofd over brak? Waarom werd Trouw in de zomer van 1944 zoveel harder aangepakt dan andere illegale bladen, namelijk door de inschakeling van het bijna uitsluitend met doodvonnissen werkende Polizeistandgericht? Wat waren de motieven van Rauter om bij wijze van uitzondering van Himmler nog toestemming los te peuteren voor dit proces toen rechtspraak in bezet gebied van Hitler allang niet meer mocht?

Zie voor het uitgebreidere artikel bijgevoegde link/ bron; www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1561894/2005/08/15/Het-Trouw-proces-Veel-vragen-rond-fusillade-23-van-Trouw.dhtml

Onder de Duitsers was er weer paniek uitgebroken, net als op Dolle Dinsdag, maar slechts enkele uren na de luchtlanding bij Wolfheze was dat over. Ook hadden er een aantal "Blitzmadel" in Velp de benen genomen. Daarna (op 17 september 1944) brak er brand uit in hotel "Naeff", waar het "Kriegsgericht" was ondergebracht.

Bron; sites.google.com/site/comite4meirheden/overzicht/naderende-bevrijding

NA 1944

Van de stenen van het hotel heeft de heer Navarro sr. een timmerwerkplaats gemetseld. De stenen werden o.a. door de zonen van de heer Navarro gebikt. De werkplaats is nog intact Alteveer 12, Velp. Een werkplaats met een historie!

Bron; De heer  B. Navarro.