#

DE PARKSTRAAT

In de Parkstraat woonden en werkten veel middenstanders. Er waren nog al wat winkels en toeleveringsbedrijven gevestigd.

  

Bron; Archief V.C., situatie straat, jaren 50 en jaren 80.

 

Bron; Archief V.C., Oude Gereformeerde kerk, jaren 50 en nieuwe kerk, jaren 70.

Je zou het niet zeggen maar in de Parkstraat, waren vroeger heel veel winkels. Naast de kerk was een smid. Die smid is ongeveer vertrokken in 1961 naast de smid was een fietsen handel. Aan het begin van de straat was een autobedrijf, num. 1, tot 2001: van de familie van Straten voor Daf en Volvo. Verder was er in de Parkstraat een herenkapper, Liethof. Die zaak was ongeveer in het midden van de Parkstraat. Hij had in zijn huis een kamer, die hij voor zijn kapperszaak gebruikte.

Er was een winkel voor electrische apparaten en gloeilampen op Parkstraat num. 13. Het andere gedeelte van het pand, num. 15, was een poeliers zaak van de familie Driessen.( Een poeliers zaak is een soort slager, maar dan voor wild vlees en gevogelte.) Achter die poelierszaak was een kippenslachterij, waar elke week levende kippen werden geslacht en klaar gemaakt. Die kippen gingen niet alleen naar de poelierszaak  van  Driessen, maar ook naar restaurants, kazernes en nog veel meer bedrijven in de buurt. Naast de poeliers zaak zat een Lijstenmakerij van de heer Schenk  tot ongeveer 1960. Daarvoor was het een melkwinkel van de familie Terlouw. Verder was er nog een kleermakerij van de heer Ter Brugge. Dit huis heeft nog steeds de oude winkeldeur aan de voorkant,  maar is nu een woonhuis.

Er was een groenten winkel in het huis naast Doeleman de slager, nr. 45. Die slagerij bestaat nu nog, maar levert alleen op bestelling. Er was ook nog een erg luxe groenten zaak Harmsen. Al deze zaken zijn nu weg en zijn woonhuizen geworden. Op de hoek schuin tegenover slagerij Doeleman was een meubelzaak van Wijlhuizen.Op de hoek met Jeruzalem was een winkel met spullen voor wc’s en badkamers. Op de andere hoek was een sigaren-, sigarettenwinkel van mevrouw Kiens. Het was heel klein. Het leek wel, of je in de kamer stond. 

Bovenstaand verhaal is samengesteld door mevr. R. Ter Velde, Velp

 

 

Bron; Archief V.C., Parkstraat, smalle situatie, jaren 20/30.

INGANG VANAF DE HOOFDSTRAAT

 

Bron; Gelders Archief, foto 1, 1945, foto 2, 1949, foto 3 jaren 80.

PARKSTRAAT 1b

De historie van dit opvallende pand is nog niet geheel duidelijk. Bouwjaar is nog niet bekend. Zonder de jaartallen heel precies in kaart te hebben hebben hier van de jaren 30 tot heden de volgende bedrijven gezeten; - jaren 30 tot jaren 50, Gelderse Tramwegen (met kantoor aan de Hoofdstraat), - een deel van het pand was als autobedrijf in gebruik door het garagebedrijf van de Heer Unk, - overgenomen door de heer van Straten sr., - na het overlijden van de heer van Straten sr nam zijn zoon, D. van Straten, het bedrijf over in 1967 met de dealerschappen van DAF-Volvo-Subaru en tot slot Volkswagen en Audi.  - de SNS Bank, vanaf 2000 tot 2008, - bedrijvenpand voor verhuur van B.V. Exploitatiemaatschappij Velp.

 

Bron; www.bing.com/maps/

De onderstaande afbeeldingen zijn tot nu toe bij de redactie bekend.

1900 - 1915

Het pand zou ongeveer aan de linkerkant van de afbeeldingen moeten staan of nog gebouwd moeten worden.

   

Bron; Gelders Archief.

 

Ingang Parkstraat vanaf de Hoofdstraat. Het koetshuis links staat er nog. De volgende huizen werden gesloopt voor het huis van kolenhandelaar H. Martens en de nieuwe Ger. Kerk. Uitg. Wed. C. Pannekoek-Velp.

Jaren 40

    

Bron; Gelders Archief.

Jaren 40/ 50

Foto 1 hieronder genomen richting de Hoofdstraat, foto 2 en 3 vanaf de Hoofdstraat genomen in de richting Parkstraat.

 

Bron; Gelders Archief.

Bron;Archief redactie V.C.

Jaren 60/ 70

Zowel rechts als links bevond zich DAF en Volvo Garage van Straten.

Bron; Gelders Archief.

Heden

 

De mooiste zolder!

 

Let op de balken plafonds en de koppen van de ijzeren staanders!

 
Bron; mvgmbedrijfshuisvesting.nl/detail/BOGDetail.aspx