#

DE JACOBASTRAAT

 

 

Bron; Foto's; Streetview en link; www.bing.com/maps/

Jacoba van Beieren (1401-1436) was een bekende gravin van Holland. Ze werd uitgehuwelijkt aan hertog Jan van Tourraine en later aan de zoon van de Franse koning Karel VI. Ze werd al op haar zestiende jaar weduwe. Later huwde ze nog tweemaal. Ze bleef een twistappel in de Hollandse politiek. De Jacobastraat is een korte straat die loopt van de Annastraat naar de Looierstraat. Halfweg heeft ze nog een zijstraatje naar de Jansstraat.

Bron; Link; www.absolutefacts.nl/gelderland/velp/straat/jacobastr.htm

DE BEWONERS EN HUN VERHALEN

Door de heer A. Aartsen

           Fietsendieven                           

Hou de dief, hou de dief! Er was een fiets gestolen door een Velpse bewoner! Hou de dief! Het werd een Tour de France race door de Willemstraat van een agent, die a la Bromsnor uit Zwiebertje, de boef  achterna zat al schreeuwend: hou de dief!  

Een paar mensen gingen op de straat staan om de misdadiger zo tot stoppen te dwingen waarna de agent hem kon arresteren met een kring van toeschouwers om hen heen die allerlei verwensingen schreeuwden want een fiets stelen van een dorpsgenoot . . . . !  

1944

In de Jacobastraat werd door de Duitsers een fietsen vordering gehouden zo halverwege de straat dus bij ons voor de deur op No 16.  Niemand ontkwam er aan want komende vanaf de Annastraat de hoek om bij het winkeltje met elektrische artikelen van Jan Zweers of vanaf de Looierstraat rechts bij het kruideniers winkeltje van Jeronimus, het was altijd Bingo, je fiets werd ingevorderd, je moest hem afgeven en werd op een legerwagen gegooid,  je was hem gewoon kwijt aan  de never come back line!  

Niets vermoedend kwam een bewoner van onze straat (Hofman, van No 8?) de hoek om fietsen vanuit de Looierstraat. Hij had een prachtige Gazelle fiets met trommel remmen en meer van die tierlantijntjes. Verchroomd dat de zon er schittering van in z'n ogen kreeg . . . . !  Nog maar net de hoek om of hij werd gesommeerd: Halt! Stehen bleiben!!!! Dat was mijn medebewoner Jacobastraat niet van plan want met een blik naar het midden van de straat had hij de situatie al snel gepeild . . . . fietsen razzia! Dus gooide zijn stuur om en keerde zo het gevaar ontlopend terug . . .   

Halt! Er wordt met scherp geschoten!  Er klonk een knal . . . maar nog net verdween de fiets met berijder de hoek om,  alleen de hoed, die bleef achter en rolde over het trottoir. Daar zaten bij nadere inspectie ronde gaatjes in, voor en achter. Een huisje in de Looierstraat was daar nog lang getuige van. Diep in de muur zat een kogelgat als stille getuige van een niet voltrokken doodvonnis!   

Na 17 September, de slag om Arnhem bij de brug,leefden we iedere dag in Velp met de dood in de schoenen en zelfs dat went! Er was allom bewondering voor de durf om de Duitsers te snel af te zijn! En Hofman zelf, was blij dat hij zijn fiets nog had!!

Binnenkort wellicht nog meer verhalen!