#

DE ORANJESTRAAT

De redactie werd getipt door een lezer dat er een zoekactie gaande was over een oude foto, waarschijnlijk de Oranjestraat? Zie ook link; www.inoudeansichten.nl/zoekplaatjes/showthread.php Na het pand gefotografeerd te hebben belde de redactie met de oude foto in de hand aan. De eigenaresse, mevrouw A. Emons, van de in nov. 2011 geopende galerie 0-68 deed open en een nieuw verhaal zou beginnen.

  

 

Bron; Link; www.inoudeansichten.nl/zoekplaatjes/showthread.php, foto 2 en 3, redactie V.C., 3 april 2012.

HISTORIE

Geen sluitend antwoord over het drogisterij- resp. het behangerspand. De recente foto laat een pand zien wat wel heel ingrijpend verbouwd moet zijn.  Wel was op die plek in ieder geval na 1945 Brinkmans Manufacturen en Naaimachine handel gevestigd. Het pand op de oude foto lijkt er wel een beetje op. Volgens het telefoonboek 1950 zat deze op Oranjestraat 36. Misschien dus enige relatie met de 34. Wellicht zijn door Brinkhuis de twee winkels samengevoegd. ( Telefoonboek 1950 de-wit.net/bronnen/tel1950/ ). Er bestaat ook een telefoonboek 1915: www.de-wit.net/bronnen/tel1915/, de Velpse adressen staan echter onder Arnhem en Rheden vermeld.
 
Het pand was, voor de laatste aankoop door de familie Emons, verbouwd geweest tot studentenappartementen, 12 stuks! Het gehele achterterrein was bebouwd. Dit is nog te zien op de onderstaande zwart- witfoto uit 1974. Deze bouw was zo slecht dat deze weg moest. Tegenwoordig is het tuin. Het er boven gelegen huis beslaat 2 appartementen. De mooie grote kelder, met estrikken, straalt op het moment van schrijven nog haar originaliteit uit! Wellicht zijn hier in de toekomst nog plannen voor. De voormalige winkelruimte is tegenwoordig kunstgalerie, 0-68, sinds 2011. Waarschijnlijk zal de oude foto van de winkel opgenomen worden op de site van de galerie!
 
Bron; Foto 1, 1974, Gelders Archief, foto 2, 1987, link; www.bing.com/maps/
 
NUMMER (volgt)

Velpse tussenhuizen of achterhuizen. Hoe je ze ook wilt noemen, ze staan vaak achter de aan de straat gelegen bebouwing. Soms gaat het hier om (verbouwde) schuren en soms ook om originele woonhuizen. Deze variant zal dan ook een bijzondere verkavelingsachtergrond hebben. Een van deze voorbeelden staat aan de Oranjestraat. Op het moment van schrijven worden de twee huizen, in ieder geval aan de buitenzijde, opgeknapt. Het lijkt hier om 19e eeuwse bebouwing te gaan, maar kan natuurlijk een oudere oorsprong hebben. Mocht u meer weten, laat het de redactie weten!

 

 

Situatie onder 2008 en links 2015.

 

 

Situatie links 2008, rechts 2015.

   

Dit artikel is mede tot stand gekomen door;
- Mevrouw H. Heitkonig
- Mevrouw A. Emons
- De heer P. Miesyerus