#

ROZENDAALSELAAN

NUM. 5

Hier is nu gevestigd VOF 't Woonhuys, http://V.O.F. 't Woonhuys‎. Recentelijk ontdekte de redactie een kleine gevelsteen, links onder in de muur aan de voorzijde van het pand. De tekst luidt als volgt; G J Z, V S L, 1840. De familie de Wilde vroeg in 1925 een vergunning aan om op de begane grond van het woonhuis een winkel te vestigen. In 1941 werd nog een schuurtje op het perceel gebouwd. De familie de Wilde vestigde hier een groente/ zuivel winkel. Van na 1945 is bekend dat in de winkel twee broers de Wilde werkzaam waren. Als extra service, voor die tijd heel gebruikelijk want ook de bakker en de slager deden dit, konden klanten gebruik maken van een bestelboekje. De bestelling werd van te voren gedaan in een boekje of een schriftje en deze werd vervolgens opgehaald om daarna weer teruggebracht te worden met de bestelde producten. Later reed men rond, tot in de jaren 80, met een drie-wieller brommerkar en konden klanten op die manier producten van de kar kopen.  

De redactie zoekt de geschiedenis van het pand nog verder uit, wordt vervolgt.

  

Bron; Foto's redactie V.C., 10 febr. 2013.

DE HISTORIE

 

   

Bron; Foto's Gelders Archief, jaren 20, 30, 50, 60 en 80.

NUM. 43, TATTIE HOME

Een ansichtkaart van ver, met als bestemming Rozendaalselaan 43.

DE HISTORIE

In het adresboek van 1936 staan mej. S.A. van Steijn, mej. E.S.A. Duijvené de Wit en meneer J.J. Duijvené de Wit als bewoners vermeld. Mej. E.S.A. Duijvené de Wit is op Rozenhage geboren. Na het overlijden van haar ouders is zij met voogd mej. Steijn naar pension Rosendaal is verhuisd.

Het pension, eerst Pension Rosendaal genaamd en vanaf 1963 Tattie Home. Het pension kende vervolgens verschillende eigenaren, D. (Dirk) van Dommelen, diens weduwe Cornelia Thiele en van 1923 tot 1962 de familie Kleinhout (Willem Evert).

In 1963 was Hindrika van der Molen, weduwe van Jan Kleinhout nog even eigenaar. Ze waren van gereformeerde huize.

Bronnen; www.historievandaalhuizen.nl/index.php/straten/overzicht/52/161-pension-n-rosendaal-en-tattie-home- en de heer T. van der Hoeven.

 

DE ANSICHTKAART

De kaart is verzonden naar mej. E.S.A.Duijvene de Wit. De kaart is verstuurd door haar broer Wim /Willem. In ieder geval vaart de boot op het moment van schrijven langs Kreta met besneeuwde bergtoppen. Vervolgens wil de schrijver mooiere kaarten vanuit Port Said (Egypte) gaan verzenden! Voor die tijd een zeer luxueuze reis!


Een link naar een fraaie site waar de grandeur van de J.P. Coen te zien is. Link; www.stoomvaartmaatschappijnederland.nl/ss-jan-pietersz-coen-pdkbpflpezp-1915-1940/

Wellicht hebben de passagiers in 1937 zo Port Said gezien en zal menig kaart vanuit dit soort hutten geschreven zijn! Zie onderstaande foto's; Port Said haven en een hut aan boord van de J.P. Coen.

   

In 1937; huwde Juliana met Bernhard, Snip en Snap treden voor het eerst op, de Duitse luchtmacht bombardeert met Italiaanse steun het Baskische stadje Guernica, de Duitse Zeppelin Hindenburg verongelukt op vliegveld Lakenhurst bij New York, Japan valt China binnen en De Amerikaanse vliegenier Amalia Earhart verdwijnt boven de Grote Oceaan tijdens haar poging om als eerste vrouw rond de wereld te vliegen... Een bewogen jaar! Bron; nl.wikipedia.org/wiki/1937

Passagiersschip de Jan Pieterszoon Coen van Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), gebouwd 1915, werd op 14 mei 1940 tussen de pieren van IJmuiden tot zinken gebracht als blokschip tegen vijandelijke invallen.