#

SCHOOLSTRAAT

Mocht u meer informatie hebben over de Schoolstraat, laat het de redactie weten!

SCHOOLSTRAAT 33

 

Bron; www.bing.com/maps/, Geheugen van Nederland, 2003.

Bovenstaande overzichts foto laat de huidige Garage Hogeweg zien met loods. De nummers 33 en 35 grenzen aan de loods. Onderstaande foto is een geweldige foto uit de jaren 20. Historisch, leuk en hoe Velps kan een foto zijn! De heer H. Bronkhorst is een achterkleinzoon van de heer G. Bronkhorst en had deze foto in het familiealbum. De heer H.J. Bronkhorst, opa van H. Bronkhorst, had een meubeltransportbedrijf gevestigd aan Schoolstraat 33 in Velp. Dat u het maar even weet, de spullen werden onder garantie vervoerd, zie het dak van de wagens! Volgens de heer H. Bronkhorst werd zijn grootvader ook wel Henk de verhuuzer Bronkhorst genoemd. De vrachtauto is een Chevrolet met 6 cylinder motor, uit 1929. Achter het stuur de heer H (Henk) .J. Bronkhorst en zijn jongere broer Gerrit Bronkhorst. De heer H.J. Bronkhorst schijnt meegedaan te hebben aan de Nacht van Elten, botersmokkel, zie info.; www.duitslandweb.nl/actueel/uitgelicht/2010/7/Eltener+Butternacht.html

De aanhanger die op onderstaande foto te zien is, is een eigenbouw. De as is een achteras van een T- Ford. In het midden van de as is duidelijk de bult van het differentieel zien. De vader van de heer H. Bronkhorst vertelde wel eens de anecdote dat deze aanhanger tijdens 1 van de eerste ritten was verloren en in de tuin van een notabel tot stilstand was gekomen. Dat was wel wat sneu omdat ze voorin zeer tevreden waren over het rijgedrag van de nieuwe aanhanger: je merkt niet dat er een aanhanger achter hangt, zo mooi loopt dat ding, is blijkbaar destijd nog gezegd!

Op de site van Gelders archief vinden we onderstaande aanvragen door de heer Bronkhorst. De huizen waren in eigendom van G. (Gerrit) Bronkhorst. Waarschijnlijk zijn deze samen met andere investeerders uit Arnhem gebouwd. Hiervan zijn kadestrale gegevens. De heer G. Bronkhorst had een goedlopende groentezaak in de Spijkerstraat in Arnhem. De heer H.J. Bronkhorst huurde deze woningen van zijn vader. Als je voor de woningen staat heeft de woning, met de inrit naar de loods van het voormalige transportbedrijf, een schuine kant op de hoek van de woning. Dit schuine stukje is zo gemaakt toen de heer G. Bronkhorst jaren 30 een auto met trailer kocht i.p.v. van een aanhanger. Hij kon daarmee de draai naar de wat naar achteren gelegen garage niet meer maken en heeft toen geheel praktisch de hoek uit de woning geslagen. De echtgenote van de heer G. Bronkhorst was daar niet blij mee en is naar verluidt nog in de weer geweest om de meubels te beschermen met lakens! Proefondervindelijk is toen vastgesteld hoeveel er uit de hoek verwijderd moest worden om met trailer toegang te krijgen tot de garage. Ook was er nog plaats voor een raam in dat nieuwe stukje muur! Het verhuisbedrijf heeft bestaan tot in de jaren 50, waarna de heer Bronkhorst tot in de jaren 70 als zelfstandig transporteur verder is gegaan.