#

VELPSE LEKKERNIJEN

De redactie wist bij aanvang van schrijven van dit artikel niet of er Velpse lekkernijen geweest zijn of nog steeds zijn? De redactie heeft vernomen van het Velpse Veluwebitter, van IJsseldoorntjes en van bepaalde soorten koekjes en gebakjes. De redactie gaat op onderzoek. Mocht u tips hebben, weet u de redactie te vinden via het gastenboek!

De eerste Velpse lekkernijen dienen zich aan bij Pattiserie Salon de The Christiaan, de zogenaamde Velpenaartjes. Zie foto.

Bron; Foto redactie V.C. d.d. 9 juni 2011.

VELPSCHE JUFFERS

De erfgoed site www.historievandaalhuizen.nl beschreef al een leuk stukje over de oorsprong van De Velpsche Juffers. "In de erker van het huidige pand van eetcafé Majesteit Wilhelminastraat 21 lagen vroeger de koekjes van Banketbakker Jaap van de Sande in de etalage. Onder andere de trommeltjes met ‘ECHTE Velpsche Juffers’, ze zagen eruit als krakelingen maar dan dicht.

 

Van de Sande is ooit als bakker begonnen aan de Rozendaalselaan, hij huurde daar een pand van de heer Mantel. In 1913 werd de aanvraag voor de verbouwing van het woonhuis aan de Wilheminastraat tot bakkerij ingediend". Tevens bleek ook Bakkerij Borgreve omstreeks dezelfde tijd te adverteren met deze koekjes. Zo blijkt ook uit de site van Historie van Daalhuizen. "Bakker Borggreve heeft altijd veel geadverteerd. In een advertentie van 22 juli 1939 staat te lezen: 'Velpsche Juffers van 50 voor 40 ct per ½ pond alleen zaterdag, Luxe brood- en banketbakkerij Borggreve Rozendaalsche 17 Telefoon 3347'. De vraag is nu natuurlijk, waar komen de echte Velpsche Juffers vandaan?

Inmiddels is de redactie ook in het bezit van het recept van de Velpsche Juffers. Wie weet gaat er een stukje Velpse culinaire historie herleven?

Bron; Link; www.historievandaalhuizen.nl/index.php/straten/overzicht/51/104-banketbakker-van-de-sande

VRUCHTENGEBAKJES VAN JUFFROUW NEL

Zie ook het artikel, links in het menu, over vruchtengebakjes van Juffrouw Nel! Bron; Link; www.smulweb.nl/recepten/998957/Rode-bessen-zoals-in-velp

BILJOENTAART

Van de ene lekkernij kom je bij de andere lekkernij. Er schijnt een exclusieve Biljoentaart geweest te zijn. Deze werd alleen gemaakt voor en in opdracht van de familie Lups van Kasteel Biljoen. De taart werd dan gemaakt bij Olde Dubbelink in Velp. Deze was sinds 1942 gevestigd als banketbakkerij en kokerij aan de Hoofdstraat 31. Hoe de vormgeving van de taart was is niet meer echt bekend. Wel heeft de redactie inmiddels het recept.

DRANK

Een drankje (kruidendrank) dat al vier generaties door een en dezelfde ondernemersfamilie verkocht wordt is het zogenaamde Velps Veluwebitter. Het is een jenever soort. Het recept is geheim en afkomstig uit Utrecht en omgeving. De jenever wordt verkocht in de aloude en bekende jeneverflesjes en voert ook op het etiket de naam Velps Veluwebitter. Het drankje is in diverse fles maten verkrijgbaar.

Bron; Foto redactie V.C. d.d. 7 sept. 2011.

Dit oude drankje wordt verkocht door de firma Wijnhandel Appeldoorn. Dit is tevens een van de oudste bedrijven van Velp, sinds 1897, link; www.appeldoorn.nl/appeldoorn/geschiedenis.html