#

VELPSE KOPSTUKKEN

Een gemeenschap, in dit geval Velp, draait om mensen. Mensen komen en gaan door geboorte, verhuizen of overlijden. Elk kopstuk van zo'n gemeenschap voegt iets toe aan de gemeenschap. Daarom wil de redactie graag die kopstukken die iets toevoegen aan de Velpse gemeenschap in beeld brengen. Dit kan doordat deze kopstukken even in beeld waren bij de V.C. of vaker iets toegevoegd hebben aan de Velpse gemeenschap. De opzet van dit artikel zou nog wel eens kunnen wijzigen m.b.t. de lay- out. In ieder geval is de redactie alvast begonnen met de plaatsing van een aantal kopstukken. De volgorde heeft te maken met wanneer de redactie bezig was met deze kopstukken. Mocht u kopstukken hebben die met naam en verder gegevens op deze pagina thuis horen, laat het de redactie weten,  mail@velpschecourant.nl   Het dienen in ieder geval personen te zijn die iets aan Velp hebben toegevoegd of via de V.C. iets aan Velp hebben toegevoegd.

- De heer Kerkkamp; Belangrijke informatiebron historie van Velp en Rozendaal door zijn boeken.

- De heer Dijkhuizen; Stimulator van kunst en cultuur activiteiten in Velp.

- Mevrouw Withaar- Kievit; Zaterdag 26 febr. heeft de redactie mevrouw A. Withaar- Kievit uit Velp namens de redactie van de V.C. een taart overhandigd. Zij was de 500e bezoeker van de V.C. Mevrouw Withaar is meer dan 30 jaar bestuurslid van de Stichting Velp voor Oranje. Tevens was zij in de jaren 70 en 80 leiding bij verschillende speltakken van Scoutinggroep de Velpsche Woudloopers en de Olmen.

- De heer Limbeek; De eerste fotozoekwedstrijd uitgeschreven door de V.C. werd gewonnen door de heer Hans van Limbeek en zijn echtgenote. De over- handiging van de V.C. taart vond plaats op 3 maart 2011. Wat wil nu het toeval, de heer van Limbeek heeft 23 jaar voor de papieren Velpsche Courant gewerkt. Hij heeft hier zelfs zijn echtgenote ontmoet. Zij was hier 4 jaar werkzaam. Hoe toevallig! De heer Limbeek en zijn echtgenote waren op Google aan het kijken of er nog iets over de originele V.C. te vinden was! Ja, sinds nov. 2010 weer wel. De heer van Limbeek, woonachtig te Rheden, geeft met klem aan een rasechte Velpenaar te zijn! Nog mooier is dat zij in Rheden wonen in een van de drie voormalige per- soneelshuizen van de Velpsche Courant. Bij toeval heeft de redactie hiermee, in de personen van de heer en mevrouw van Limbeek, een schat (meerdere kranten vol waarschijnlijk) aan informatie over de originele Velpsche Courant en oud Velp verkregen. In het item over de originele Velpsche Courant volgt binnenkort een intervieuw met de heer en mevrouw van Limbeek. De redactie heeft hiermee zelf ook de hoofdprijs gewonnen!

- Mevrouw E. Bohmer: Winnaar van de 2e fotowedstrijd van de V.C. 2011.

- De heer Lodewijk Frederik Hendrik (Louis) Apol: 1850- 1936, was een Nederlands kunstschilder en behoort tot de belangrijkste schilders van de Haagse School. Louis Apol was leerling van onder anderen J.F. Hoppenbrouwers en Pieter Stortenbeker aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten 1867-1872). In 1974 ontving hij een zilveren medaille op een tentoonstelling te Amsterdam. in 1980 voer hij mee op een expeditie van de Willem Barentsz naar Nova Zembla. De vele indrukken en schetsen van deze reis boden hem de rest van zijn leven veel stof voor zijn werken. Apol is vooral bekend door zijn winterlandschappen. Daarin spelen mensen een ondergeschikte rol. Werk van Apol is onder andere te vinden in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Gemeentemuseum Den Haag. Louis Apol heeft meerdere schilderijen te Velp gemaakt. Een aantal zijn te vinden als afbeelding bij www.velpschecourant.nl/wb/pages/over-velp/velp-en-omstreken-in-woord-en-beeld/schilderijen.php.

- De heer Hans van den Broek, de latere minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek zat van 1970 tot 1974 in de gemeenteraad van Rheden. Hij woonde in 1970 in Dieren, maar verhuisde al snel naar Velp, waar hij tot begin jaren '80 woonde.

- Rob Willemsen,
 

         

H. Kerkkamp                    Guus Dijkhuizen               Ada G. Withaar- Kievit     Hans van Limbeek           Elly Bohmer                      Lois Apol     

         

Hans van den Broek           John Jansen van Galen     Jan G. Siebelink           Lydia Rood, 1957.         Hans Driessen, 1929- 2011  Rob Willemsen

Velp heeft ook nog een internationaal scheidsrechter in zijn gelederen gehad, Jan Bronkhorst, destijds wonend in de Parkstraat op nr. 71. De redactie van de V.C. werd hierover getipt door Mevr. J. Vos. Een Velpenees; Velpenees Jan Bronkhorst, 03-03-1914/ 06- 01-1986. Internationaal scheidsrechter.

   

Hij was zelfs 30 jaar scheidsrechter van 1932 tot en met 1962. Hij hield er mee op toen een voetbalsupporter hem in 1962 probeerde te slaan. Belangrijke wedstrijden waarin hij scheidsrechter was waren de wedstrijden tijdens Wereldkampioenschappen in Zweden in 1958 en tijdens de Europese kampioenschappen in 1960. Zweden was in 1958 gastheer van het zesde wereldkampioenschap voetbal. Bronkhorst leidde ruim 1500 wedstrijden, waarvan 167 wedstrijden in de Eredivisie. Hij keerde zich van het voetbal af omdat er naar zijn mening geen respect meer was door de invloed van geweld en geld. Hij werd benoemd tot bondsridder KNVB in 1962 en tot erelid van de Arnhemse scheidsrechtersvereniging. Van de FIFA ontving hij voor zijn verdiensten de Special Award voor arbiters. 

Bron; nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Bronkhorst

Nostalgische jaren 80 foto duikt op! Na plaatsing op de Facebook pag. Je bent Velpenaar als . . . zijn ook de namen voor een groot deel bekend en blijkt deze Velpse band, de Corona's, al op heel wat bruiloften en feesten gespeeld te hebben. Theo Vlaswinkel, slagwerk, zangeres Willy Beumer, keyboard Piet Schreurs. De naam van de saxefonist is nog onbekend. Met dank aan mevr. G. Dorland, Velp.