#

ROZENDAALSE VELD

Werkpaarden aan het werk op het Rozendaalse Veld! Naast enorme bosbouwmachines van het bosbouwbedrijf Ten Berge ww.tenberge-bosbouw.nl/forestenergy/indexforestenergy.htm, worden er ook twee paarden ingezet om gekapt hout van het Rozendaalse Veld weg te slepen. Vooral de plaatsen waar machines meer kwaad dan goed worden de paarden gebruikt. De machines werken vooral vanaf de paden, de paarden gaan het kwetsbare bos in. Om beschadiging te voorkomen zijn in het bos op verschillende plaatsen mierenhopen en dassenburchten afgezet met afzetlint. Helaas kreeg op woensdag een van de machines panne en lag dit werk voor enige tijd stil.

 

Een Duitse deskundige zou uitgerekend hebben dat het uiteindelijk twee euro per uur goedkoper is om paarden in te zetten i.p.v. machines. Na drie keer het bos in rijden met machines zou er zelfs onherstelbare wortelschade optreden. Tijdens het gebruik van paarden is dit niet het geval. Voor de lange termijn is de inzet van paarden dus meer rendabel. De klus neemt een kleinen twee weken in beslag. Een paard komt uit de omgeving, het tweede paard is afkomstig uit de Haarlemmermeer. Er was zelfs veel animo van hobby-paardenslepers om gratis te assisteren. Gezien de duur van de klus is hier niet voor gekozen. Woensdag rond 14.30 uur zijn de paarden weer aanwezig!

   

Man en paard! Als ik alles zou mogen laten voor wat het is en alleen maar bezig zou mogen zijn met de paarden, dan zou ik het gelijk doen! Aldus de agrarisch ondernemer, dhr. B. Harmsen, uit de Steeg. De heer Harmsen voert normaal gesproken de bedrijfsvoering van de boerderij de Wolfskuisl op Landgoed Middachten, www.dewolfskuil.nl/De_Wolfskuil.html. 

 

Op woensdag was alleen het paard met de naam Freston aan het werk. Freston is een Belgian en al 11 jaar oud. Liever heeft de heer Harmsen wat oudere paarden. Dan is duidelijk waar de kracht van het paard zit en of de benen van het paard in orde zijn.

In 1886 werd het stamboek van de Sociëteit van het Belgisch Trekpaard opgericht. In 1910 werden ongeveer 35.000 Belgische trekpaarden geëxporteerd vanuit België naar Amerika, Canada, Rusland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Italië om de daar aanwezige paarden te verbeteren. Op 25 februari 1887 werd de American Association of Importers and Breeders of Belgian Draft Horses opgericht, bestaande uit zestien mede-oprichters afkomstig uit Indiana, Illinois en Missouri.

  

Ook weten vele Vlaamse fokkers dat er familie of vrienden zijn, die drie à vier generaties geleden dit arme Vlaanderen ontvluchten om in Amerika hun geluk te beproeven. Honderden Vlaamse paarden maakten de overtocht mee (van enkelen is zelfs geweten dat zij rusten op de bodem van de oceaan?!). Algauw wisten de Amish gemeenschap, de uitzonderlijke eigenschappen van Het Vlaams Paard, door hen Belgians genoemd, te waarderen.

 

 

Hoe dan ook, de Amerikaanse en Canadese Belgians zijn de natuurlijke bloedbroeders van de Vlaamse Paarden. Het oorspronkelijke Vlaams Paard werd in 1993 terug gehaald uit Amerika-Canada, teneinde met het zuivere ras de hergeboorte van het Vlaams Paard hier mogelijk te maken. Bron; www.vlaamspaard.be/nl/vp-geschiedenis.html

Het wandelende bos- publiek kan de werkzaamheden wel waarderen. De opdrachtgever, de Gem. Rheden, wil zich natuurlijk ook wel een beetje van haar goede kant laten zien! Eerder werden paarden meer ingezet in de Rhedense bossen. Het is vaak toch afhankelijk welke wind er op het gemeentehuis waait, of dit soort paarden worden ingezet!